miercuri, 23 aprilie 2014

Despre pescuit

Pescuitul este activitatea de încercarea de a prinde pește . Pește sunt în mod normal prins în sălbăticie . Tehnici pentru prinderea peștelui includ colectarea de mână , spearing , plase , pescuit și vânătoarea la capcană .

Pescuit termen poate fi aplicată la prinderea alte animale acvatice , cum ar fi , moluște , crustacee, cefalopode și echinoderme . Termenul nu se aplică în mod normal pentru a prinde pește de crescătorie , sau la mamifere acvatice , cum ar fi balenele , unde vanatoarea de balene termen este mai potrivit .

Potrivit statisticilor FAO , numărul total de pescari comerciale și de agricultori de pește este estimat la 38 de milioane . Pescuit și acvacultură oferă locuri de muncă directe și indirecte, la peste 500 de milioane de oameni . [ 1 ] În 2005 , la nivel mondial pe cap de locuitor consumul de pește capturat de la sălbatice de pescuit a fost de 14.4 kg , cu o suplimentare de 7.4 kg recoltate de la fermele piscicole . [ 2 ] În plus, pentru furnizarea de produse alimentare , de pescuit moderne, este , de asemenea, un joc de agrement .

ishing este o practică veche , care datează cel puțin de la începutul perioadei paleoliticului în urmă cu 40.000 de ani . [ 3 ] Analiza izotopică a rămășițele scheletice ale Tianyuan om , un om modern de 40.000 de ani din Asia de Est , a arătat că el consumate in mod regulat de pește de apă dulce . [ 4 ] [ 5 ] caracteristici Arheologie , cum ar fi middens coajă , [ 6 ] oase de pește aruncate și picturi rupestre arată că alimentele de mare au fost importante pentru supraviețuire și consumate în cantități semnificative . În această perioadă , cei mai mulți oameni au trăit un stil de viață vânător - culegător și au fost , de necesitate , în mod constant în mișcare . Cu toate acestea , în cazul în care există exemple timpurii de așezări permanente ( deși nu neapărat ocupat permanent ), cum ar fi cele de la Lepenski Vir , ele sunt aproape întotdeauna asociate cu pescuitul ca o sursă importantă de hrană .

Antic fluviul Nil era plin de pește ; pește proaspete și uscate au fost un aliment de bază pentru o mare parte a populației . [ 7 ] Egiptenii au avut unelte și metode de pescuit și acestea sunt ilustrate în scene de mormânt , desene , și documente de papirus . Unele reprezentări aluzie la pescuit urmărit ca o distracție . În India , în Pandyas , un regat clasic Dravidian Tamil , au fost cunoscute pentru pescuitul de perle la fel de devreme ca î.Hr. secolul 1 . Port Tuticorin lor a fost cunoscut pentru pescuit la mare adâncime perla . Paravas , o castă Tamil centrat în Tuticorin , a dezvoltat o comunitate bogată din cauza comerțului perla , cunoștințele lor de navigație și de pescuit . Fructe de mare a jucat un rol central în cultura alimente de vechii greci , [ 8 ] , deși scenele de pescuit sunt rareori reprezentate în arta lor , o reflectare a statutului social scăzut de pescuit . Oppian de Corycus , un autor grec a scris un tratat major asupra pescuitului maritim; Halieulica sau Halieutika , compuse între 177 și 180 . Aceasta este cea mai veche astfel de lucru pentru a au supraviețuit până în ziua moderne . Dovezi pictorial de pescuit Roman vine de la mozaicuri . [ 9 ]zeul roman almării Neptun este descris ca inarmati cu un trident de pescuit . Oamenii Moche din Peru antic descris pescari în ceramică lor . [ 10 ]

Una dintre cele mai lungi istorii de tranzactionare din lume este comerțul de cod uscat din zona Lofoten din Norvegia pentru sudul Europei , Italia , Spania și Portugalia . Comerțul cu cod început în timpul perioadei de Viking sau înainte , a fost întâmplă pentru mai mult de 1.000 de ani și este încă importantă .

Există mai multe tehnici de pescuit și tactici pentru a prinde pește . Termenul poate fi aplicată și la metode pentru prinderea alte animale acvatice cum ar fi moluște ( scoici, calmar , caracatiță ) si nevertebrate marine comestibile .

Tehnici de pescuit includ colectarea de mână , Spearfishing , plase , pescuit și vânătoarea la capcană . Pescarii de agrement , comerciale și artizanale folosi tehnici diferite , și , de asemenea , uneori , aceleași tehnici . Pescari de agrement de pescuit pentru agrement sau pentru sport , în timp ce pescarii comerciale de pește pentru profit . Pescarii artizanale folosi , metodele tradiționale de low- tech , pentru supraviețuire în țările lumii a treia , și ca un patrimoniu cultural și în alte țări . De obicei , pescarii de agrement utiliza metode de pescuit și pescarii comerciale folosesc metode de compensare .

Există o legătură complexă între diferite tehnici de pescuit și cunoștințe despre pește și comportamentul lor , inclusiv migrația , căutarea hranei și a habitatului . Utilizarea eficientă a tehnicilor de pescuit depinde de multe ori de pe acest cunoștințe suplimentare . [ 11 ] Unii pescari urma folclorice de pescuit care pretind că modelele de hrănire pește sunt influențate de poziția soarelui și a lunii .

Unelte de pescuit este un termen general care se referă la echipamentul folosit de către pescarii de pescuit atunci când .

Aproape orice echipament sau unelte de pescuit folosite pentru pescuit pot fi numite aborda de pescuit . Câteva exemple sunt cârlige , linii , plumb , flotoare , tije , bobine , momeli , atrage , sulițe , plase , cangi , capcane , pasari de balta si cutii aborda .

Placajul care este atașat la capătul unui fir de pescuit se numește aborda terminale . Aceasta include cârlige , plumb , plută , lideri , pivotează , inele divizat și sârmă , fixează , margele , linguri , lame , rotative și ochet pentru a atasa lame spinner pentru momeli de pescuit .

De pescuit poate fi contrastat cu tehnici de pescuit . Unelte de pescuit se referă la echipamentele fizice care este utilizat atunci când pescuit , în timp ce tehnicile de pescuit se referă la modalitățile dea face față este utilizat atunci când pescuit .

De pescuit de agrement și sportiv pescuiesc în principal pentru plăcere sau de concurență . Pescuitul de agrement are conventii , reguli , restricții de licențiere și legi care limitează modul în care de pește poate fi prins ; de obicei , acestea interzice utilizarea plaselor și capturarea de pește cu cârlige , nu in gura . Cea mai comuna forma a pescuitului de agrement se face cu o tijă , role , linie , cârlige și oricare dintre o gamă largă de momeli sau momeli , cum ar fi muste artificiale . Practica de capturare sau încercarea de a prinde pește cu un cârlig este , în general, cunoscut sub numele de pescuit . În pescuit , uneori este de asteptat sau necesar ca peștele să fie returnate la apa ( captură și eliberare ) . Pescari de agrement sau sportive pot conecta capturile lor sau de a participa la concursuri de pescuit .

Pescuit mare - joc este de pescuit de la barci pentru a prinde speciile mari de apă deschise , cum ar fi de ton , rechini , și Marlin . Pescuit sportiv ( uneori de pescuit joc ) este de pescuit de agrement în cazul în care recompensa primar este provocarea de a găsi și prinde pește , mai degrabă decât valoarea culinare sau financiar din carnea peștelui . Pește căutat includ Marlin , ton , tarpon , Peștii-evantai , rechin , macrou , și multe altele .

Industria pescuitului include orice industrie sau activitate în cauză , cu luarea , cultivarea , prelucrarea , conservarea , depozitarea, transportul , comercializarea sau vânzarea de pește sau produse din pește . Acesta este definit de FAO ca , inclusiv de agrement , de subzistență și pescuitul comercial , și recoltarea , prelucrarea , și sectoarele de marketing . [ 14 ] Activitatea comerciala are ca scop livrarea de pește și alte produse de fructe de mare pentru consumul uman sau pentru utilizare ca materii prime materialul în alte procese industriale .

Există trei principale sectoare industriale : [ Nota 1 ]

Sectorul comercial cuprinde întreprinderi și persoane fizice asociate cu sălbatic - de captură sau de acvacultură resurse și diverse transformări ale acestor resurse în produse pentru vânzare . De asemenea, este menționată ca " industria de fructe de mare " , deși produse non- alimentare , cum ar fi perle sunt incluse printre produsele sale .
Sectorul tradițional cuprinde întreprinderi și persoane fizice asociate cu resursele piscicole de la care oamenii aborigene deriva de produse , în conformitate cu tradițiile lor .
Sectorul de agrement cuprinde întreprinderi și persoane fizice asociate în scopul de agrement , sport sau hrană cu resurselor piscicole din care sunt produse derivate care nu sunt de vânzare .
Pescuit comercial [ edit ]
Articol principal : Pescuitul comercial


Barca de pescuit într-o mare grele


Intensiv koi instalație pentru acvacultură în Israel
De pescuit comercial este capturarea de pește pentru scopuri comerciale . Cei care o practică trebuie să urmărească de multe ori pește departe în ocean în condiții nefavorabile . Pescari comerciale recolta aproape toate speciile acvatice , de la ton , cod și somon la creveți , krill , homar , scoici , calmar și crab , în diverse activități de pescuit pentru aceste specii . Metode de pescuit comercial au devenit foarte eficient folosind plase mari și fabrici de prelucrare , merge la mare. Cotele de pescuit individuale și tratatele internaționale caută să controleze speciile și cantitățile capturate .

O întreprindere de pescuit comercial poate varia de la un om cu o barcă mică, cu plase de mână de turnare sau câteva capcane oală , la o flota mare de traulere de prelucrare de tone de pește în fiecare zi .

Unelte de pescuit comercial include greutăți , plase ( de exemplu, cu plasă pungă ) , plase pungă ( de exemplu, plasă- plajă ) , traule ( de exemplu, traule de fund) , drage, cârlige și linii ( de exemplu linia lungă și handline ) , plase de ridicare , setci , plase de încurcare și capcane .

Conform Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite , în total producția mondială de pescuit de captură în 2000 a fost de 86 de milioane de tone ( FAO , 2002) . Primele țări producătoare au fost , în ordine , Republica Populară Chineză ( excluzând Hong Kong și Taiwan ) , Peru , Japonia , Statele Unite ale Americii , Chile , Indonezia , Rusia , India , Thailanda , Norvegia și Islanda . Aceste țări au reprezentat mai mult de jumătate din producția mondială ; Numai China a reprezentat o treime din producția mondială . De faptul că producția , peste 90% a fost de marină și mai puțin de 10 % a fost de interioare .

Un număr mic de specii sprijini majoritatea de pescuit din lume . Unele dintre aceste specii sunt hering , cod , hamsii , ton , cambulă , chefal , calmar , creveți , somon , crab , homar , stridii și scoici . Toate, cu excepția acestea ultimele patru oferit o captură la nivel mondial de mai bine de un milion de tone în 1999 , cu hering și sardine care oferă împreună o captură de peste 22 de milioane de tone metrice în 1999 . Multe alte specii , precum și sunt pescuite în număr mai mic .

Gestionarea pescuitului se bazează pe știință în domeniul pescuitului , în scopul de a găsi modalități de a proteja resursele piscicole astfel încât exploatarea durabilă este posibilă . Management modern de pescuit este adesea menționată ca un sistem guvernamental de ( sperăm adecvate ) normele de gestionare bazat pe obiective definite și un amestec de management înseamnă pentru punerea în aplicare a normelor , care sunt puse în aplicare printr-un sistem de control de monitorizare și supraveghere .

Știință în domeniul pescuitului este disciplina academica de gestionare și de înțelegere în domeniul pescuitului . Este o știință multidisciplinară , care se bazează pe discipline de oceanografie , biologie marină , conservarea marină , ecologie , dinamica populației , economie și management într-o încercare de a oferi o imagine integrată a zonelor de pescuit . În unele cazuri, au apărut noi discipline , cum ar fi bioeconomiei .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu